If you like this article , share with your friends !

Hai !

Welcome Aspirants . According to our fifth schedule of Tnpsc group 4 free online exam we come up with combined of Economy and Science Questions which Plays very important role in Tnpsc Group 4 exam

To know more about Tnpsc Group 4 Weekly Schedule plan – Click here

Time Limit Should be 20 minutes

Success doesn’t just find you. You have to go out and get it.

TNPSC GROUP 4 WEEKLY TEST – 5

1) Which medicine is known as ” THE QUEEN OF DRUGS ” ?
(A) ATROPIN·
(B) POLYMIXIN
(C) STREPTOMYCIN
(D) PENICILLIN

2) Which plan was implemented after the Annual Plans of 1966 – 69 ?
(A) Second Five Year Plan
(B) Fifth Five Year Plan
(C) Third Five Year Plan
(D) Fourth Five Year Plan

3) Name the Battery that shuts down on over heating and restarts when the temperature
becomes cool
(A) Sodium ion
(B) Lithium ion
(C) Carbon ion
(D) Potassium ion

4) The valve which regulates the blood flow from right ventricle to the pulmonary artery
(A) Semi-lunar valve
(B) Auriculo-ventricular valve
(C) Bi Cuspid valve
(D) Tri Cuspid valve

5) Among the following which one is not a biofertilizer?
(A) Anabaena
(B) Nostoc
(C) Lindane
(D) Rhizobium

6) Audible range of rabbit is
(A) 100 – 32,000 Hz
(B) 1,000 – 1,50,000 Hz
(C) 1,000 – 1,00,000 Hz
(D) 900 – 2,00,000 Hz

7) When a person lives below the minimum subsistence level he is said to live in
(A) Absolute poverty
(B) Relative poverty
(C) Abstract poverty
(D) True poverty

8) Net National Product is
(A) Gross Domestic Product – Depreciation
(B) Gross National Product-Depreciation
(C) Net National Product- Depreciation
(D) Net Domestic Product – Depreciation

9) Which year has a special significance in Indian Economy as far as Economic Reforms are
concerned?
(A) 1952
(B) 1981
(C) 1991
(D) 2001

10) Asteroids are found between
(A) Mars and Jupiter
(B) Earth and Mars
(C) Jupiter and Saturn
(D) Mercury and Venus

11) Which one of the following Tax was given a constitutional status through 88th Amendment Act 2003?
(A) Income Tax
(B) Service Tax
(C) Professional Tax
(D) Corporation Tax

12) A special root-like structure in cuscuta and viscum is called
(A) Rhizoids
(B) Haustoria
(C) Hyphae
(D) Stolens

13) In the legislative procedure, if the cut motion aims to reduce the demand by one rupee only
the motion will be known as
(A) Economy cut
(B) Token cut
(C) Disapproval of Policy cut
(D) Minimum cut

14) The RNA which carries the genetic message from nucleus to the ribosome is
(A) hnmRNA
(B) mRNA
(C) tRNA.
(D) rRNA

15) Which one is called a fourth sector?
(A) Agriculture sector
(B) Information sector
(C) Industrial sector
(D) Service sector

16) Under whose recommendation Rural Credit of RBI was handed over to NABARD?
(A) CRAFICARD
(B) NARIMANN
(C) SCHELEGAL
(D) BENCH MANN

17) The first three plans talked of the setting up of a
(A) Mixed economic system
(B) Socialistic pattern of society
(C) Establishment of a social and economic democracy
(D) Both (B) and (C)

18) The scheduled banks are those which are entered in the
(A) First Schedule of RBI Act 1934
(B) Second Schedule of RBI Act 1934
(C) Third Schedule of RBI Act 1934
(D) Fourth Schedule of RBI Act 1934

19) Who advocated tax on expenditure?
(A) Bimaljalan
(B) N.Kalder
(C) Kenneth Arrow
(D) Paul Samuelson

20) Non intervention of the Govt. in production activities – the policy is called
(A) Laissez-Faire Policy
(B) Macro Economic Policy
(C) Monetary Policy
(D) Govt. Policy

 


Answers
———
1) D
2) D
3) B
4) A
5) C
6) C
7) A
8) B
9) C
10) A
11) B
12) B
13) C
14) B
15) B
16) A
17) B
18) B
19) B
20) A

 

Do Spread a word . It will motivate us to work more and come up with more free tests .

To know more about Tnpsc Group 4 Weekly Schedule planClick here

 


If you like this article , share with your friends !
error: Content is protected !!