If you like this article , share with your friends !

Hai !

Welcome Aspirants . According to our eighth schedule of Tnpsc group 4 free online exam we come up with English & Geography Questions which Plays very important role in Tnpsc Group 4 exam

To know more about Tnpsc Group 4 Weekly Schedule plan – Click here

Time Limit Should be 20 minutes

Don’t be afraid to give up the good to go for the great.

TNPSC GROUP 4 WEEKLY TEST – 8

1. Identify the sentence pattern :
One of the boys had been singing well.
(a) SVC

(b) SVA

(c) S V O C

(d) S V IO DO

2) What is “Possessive Adjectives”?

(a) They answer the question which 

(b)They answer to the question whose

(c) They answer the question How many

(d) They answer the question How much 

3. Find out the sentence where gerund is used:

(a) Sujatha is wealthy but she is not generous

(b) We sat on the floor 

(c)Writing is always better than to read

(d) She is a teacher and a singer 

4. “If you can’t be a highway, just be a trail,
If you can’t be the Sun, be a Star; It is not the si~e that you win or you fail
Be the Best of whatever you are! ….. ”
The Rhyme Scheme in the above given lines is

(a) aa

(b) abab

(c) abc

(d) aab 

5. “To my immediate right the Nanda Pal glacier slopes down sharply ——
ofcourse for the fact that ends in a cold and menacing snout-with icy waters flowing below”.
In the given passage the word menacing means 

(a) Threatening

(b) Pacifying

(c) Attracting

(d) Repelling 

6. The first step in the.road to success, according to Edwin C Bliss, is to

(a) believe that success is not a bed of roses

(b) steer clear of pitfalls

(c) set yourself clear goals

(d) start devoting time and energy 

7. What is the theme observed in the story “The mark of Vishnu”?

(a) Upholding patriotism

(b) Quest for freedom

(c) Abolition of communism 

(d) Riddance of superstition 

8. “A note as from a single place,
A slender tinkling fall that made”
These above lines occur in the poem

(a) Going for Water
(b) The Cry of the Children
(c) Beautiful Inside
(d) Migrant Bird 

9. Select the correct answer from the options given below :
A statement tells something. But actually it means the opposite is known as

(a) Paradox

(b) Irony

(c) Apostrophe

(d) Litotes

10. In the poem “Migrant Bird” the poet contrasts the life of a migrant bird with that of the
(a) weapons
(b) Human beings
(c) animals
(d) enemies 

11. The leading producers of jute in the world is 

(a) India and Bangladesh
(b) Srilanka and Pakistan
(c) China and Japan
(d) Singapore and Malaysia 

12. Asteroids are found between

(a) Mars and Jupiter
(b) Earth and Mars
(c) Jupiter and Saturn
(d) Mercury and Venus 

13. Where is the diamond cutting industry located in India?
(A) Lucknow

(b) Surat

(c) Ludiyana

(d) Chandigar

14. The shortest National Highway is
(a) NH 48
(b) NH 45 A
(c) NH 9
(d) NH47A 

15. Which of the following is incorrectly matched?
(a) Agricultural crops – Green Revolution
(b) Eggs and poultry – White Revolution
(c) Marine products – Blue Revolution
(d) Horticulture – Golden Revolution 

16. Which of the following works is not a poem?
(a) To The Land of Snow
(b) A Psalm of Life
(c) The Solitary Reaper
(d) Laugh and be Merry 

17. Which of the following literary works exhibits the theme of optimism? 

(a) Laugh and be Merry
(b) Sonnet No: 116
(c) The Solitary Reaper
(d) The Man he Killed

18. Who among the following is a Bengali poet and has won Nobel Prize for Literature in 1913?

(a) Mahasweta Devi

(b) Rabindranath Tagore

(c) Banki.m Chandra Chattopadhyay

(d) Sunil Gangopadhyay 

19. Identify the author who uttered the following sentence :
“Man is born free but is everywhere in chains”.

(a) Rabindranath Tagore

(b) Jawaharlal Nehru

(c) Berton Braley

(d) Jean Jacques Rousseau 

20. Which of the following is adapted from a short story written by Oscar Wilde?

(a) A Close Encounter

(b) Caught Sneezing

(c) The Summer Flight

(d) Swept Away 

 

Answers:


  1. b)
  2. b)
  3. c)
  4. b)
  5. a)
  6. c)
  7. d)
  8. a)
  9. b)
  10. b)
  11. a)
  12. a)
  13. b)
  14. d)
  15. b)
  16. a)
  17. a)
  18. b)
  19. d)
  20. b)

Do Spread a word . It will motivate us to work more and come up with more free tests .

To know more about Tnpsc Group 4 Weekly Schedule plan – Click here


If you like this article , share with your friends !
error: Content is protected !!