If you like this article , share with your friends !

Hai !

Welcome Aspirants . According to our fourth schedule of Tnpsc group 4 free online exam we come up with Polity Questions which Plays very important role in Tnpsc Group 4 exam

To know more about Tnpsc Group 4 Weekly Schedule plan – Click here

Time Limit Should be 20 minutes

Push yourself, because no one else is going to do it for you.

TNPSC GROUP 4 WEEKLY TEST – 4

1) The ideals of liberty, equality and fraternity enshrined in the preamble of the Constitution of India were adopted under inspiration from the

(A) American Declaration of Independence
(B) French Revolution
(C) Russian Revolution
(D) UN Charter

2) Whether governor of a state has the power to dissolve the state legislature?

(A) Yes
(B) No
(C) He / She can only recommend
(D) Only President can

3) . Constitutional status to the Panchayat Raj Institutions was initiated based on the recommendation of

(A) G.V.K. Rao Committee
(B) L.M. Singhvi Committee
(C) Ashok Mehta Committee
(D) Balwantray Mehta Committee

4) Which Article of the Constitution of India conferred special leave petitions power to the Supreme Court?

(A) Art. 136
(B) Art. 32
(C) Art. 139
(D) Art. 226

5) Which Article of the Constitution of India deals with the Fundamental Duties

(A) Article 32
(B) Article 50
(C) Article51
(D) Article 51 A

6) The power of the President to consult the Supreme Court is under Article

(A) 132
(B) 143
(C) 136
(D) 131

7) The power of the Supreme Court can be enlarged by

(A) Cabinet
(B) Parliament
(C) President
(D) Chief Justice

8) Which article is referred to as ‘the jewel of the Constitution’

(A) Article 352
(B) Article 123
(C) Article 32
(D) Article 31

9) )Keshavananda Bharati case was associated with

(A) Fundamental Rights
(B) Directive Principles of State Policy
(C) State right
(D) Armed rebellion

10) The word ‘secularism’ was added to the Preamble of the Constitution of India by which amendment

(A) 40th
(B) 42nd
(C) 44th
(D) 46th

11) The Constituent Assembly was set according to the proposals of

(A) The Cripps Mission
(B) The Cabinet Mission
(C) Mountbatten Plan
(D) Rajagopalachari Plan

12) National Development Council was constituted in

(A) 1950
(B) 1951
(C) 1952
(D) 1947

13) How many duties are included in the Constitution as Fundamental Duties?

(A) 10
(B) 11
(C) 9
(D) 6

14) The election to the Constituent Assembly was held in

(A) June 1946
(B) July 1946
(C) August 1946
(D) September 1946

(15) The Montague Chelmsford Reforms is known as

(A) Government of India Act 1919
(B) Government of India Act 1935
(C) Government of India Act 1909
(D) Government of India Act 1892

(16) Government of India Act 1909 is known as

(A) Montague Chelmsford Reforms
(B) Minto Morley Reforms
(C) Cabinet Mission Plan
(D) Cripps Mission Plan

(17) The Objective Resolution was adopted by the Constituent Assembly in

(A) January 1947
(B) July 1947
(C) August 1947
(D) May 1947

18) Who said “the Preamble is the key to the Constitution”

(A) Dr B.R. Ambedkar
(B) Dr Rajendra Prasad
(C) Jawaharlal Nehru
(D) C. Rajagopalachari

19) The Constitution of India was adopted on

(A) 26th January 1950
(B) 26th January 1947
(C) 26th November 1949
(D) 26th June 1948

20)Which among the following Acts introduced the principle of election for the first time?

(A) Indian Independence Act of 1947
(B) Indian Council Act 1909
(C) Government of India Act 1935
(D) Government of India Act 1919

 

 


Answers
———–
1) B
2) A
3) B
4) A
5) D
6) B
7) B
8) C
9) A
10) B
11) B
12) C
13) B
14) B
15) A
16) B
17) A
18) A
19) A
20) B



Do Spread a word . It will motivate us to work more and come up with more free tests .

To know more about Tnpsc Group 4 Weekly Schedule plan – Click here




If you like this article , share with your friends !
error: Content is protected !!