If you like this article , share with your friends !

Reading Comprehension is one of the most important topic in recruitment exams.

Reading Comprehension included in examination to whether the student has understood what the author wants to convey or not.

So for Practice Reading Comprehension exercise with answers being provided

Reading Comprehension exercise 1

Marcia says that all of her friends have a cell phone, but Marcia’s mom doesn’t want to buy her one. Marcia’s mom doesn’t want Marcia to play video games either. What is more, the Internet scares her.
Marcia’s mom says, “If Marcia has a cell phone, how do we know whom she is talking to? Video games are bad for you. The Internet is dangerous and uncontrolled. It’s like having a gun in the house. We should just ban her from using the computer, and I’m not buying her a cell phone until she is eighteen. This is the only way we can be sure that Marcia is safe.”


Marcia’s dad disagrees with Marcia’s mom. Although he agrees that there are some dangers to it, he likes the Internet, and finds it to be very useful. “The trouble is,” he says, “We just can’t stop Marcia from using the Internet, as this would put her at a disadvantage. What is more, I like video games. I think that, when played in moderation, they are fun. Obviously, it is not good to play them without restraint or self-control. Finally, I think Marcia needs a cell phone. We can’t take these things away.”

Reading Comprehension Questions

1) Which of the following best describes the difference between Marcia’s mom and Marcia’s dad?
A. Mom wants to ban Marcia from using the computer, while dad likes to play video games.
B. Mom thinks technology is dangerous, while dad thinks it can be useful.
C. Mom cares little about Marcia’s future, while dad is very supportive.
D. Mom is very strict while Dad is open minded.

2) Which of the following best describes the similarity between Marcia’s mom and Marcia’s dad?
A. Mom and dad both like technology.
B. Mom and dad both think video games are bad.
C. Mom and dad both think the internet is dangerous.
D. Mom and dad both care about Marcia’s well being.

3) In paragraph 1, Marcia’s mom says, “It’s like having a gun in the house.” She says this in order to
A. support the idea that the Internet is dangerous
B. reject the claim that guns can be safe if used responsibly
C. encourage Marcia’s dad to purchase a gun
D. explain why the Internet is uncontrolled

4) In paragraph 2, Marcia’s dad says, “We just can’t stop Marcia from using the Internet, as this would
put her at a disadvantage.” What does Marcia’s dad mean by this?
A. Marcia needs to learn how to use the internet if she wants to have friends in the future.
B. Marcia should not stop using the internet because this will seriously slow her learning.
C. If a person’s ability to use the internet becomes important in the future, Marcia will be at a loss.
D. If Marcia does not learn to use the internet on her own, then she will never learn to recognize its dangers.

5) In paragraph 2, Marcia’s dad says, “Finally, I think Marcia needs a cell phone.” Given what you know about Marcia’s mom’s concerns, what is the best reason Marcia’s dad can provide to convince Marcia’s mom that Marcia needs a cell phone?
A. Marcia can use her cell phone to talk to her friends, instead of needing to borrow one of ours.
B. Having a cell phone will teach Marcia how to use new technology.
C. Because all of her friends have one, it would be unfair to disallow Marcia to have a cell phone.
D. If Marcia’s is in trouble she can use her cell phone to call for help.

6) Which of the following describes a level of game play that Marcia’ dad would disapprove of?
A. On Saturday, Marcia plays video games all evening. The next day, she wakes up early and goes for a walk through the woods near her house. When her friend calls Marcia, they talk about the what they are going to wear to school on Monday.
B. Marcia plays video games for an hour or two. Then she eats lunch and meets her friends at the skating rink. That night, Marcia and her friends go to see a movie.
C. Marcia plays video games all morning. When her friends ask her to come play outside, Marcia tells them that she is too busy and continues to play.
D. Marcia plays video games for an hour every day for five days straight. During these days, she does not watch any TV.

7) Marcia’s mom can best be described as
A. ridiculous
B. careful
C. cruel
D. rude

8) Marcia’s dad can best be described as
A. shameless
B. foolish
C. wild
D. reasonable

9) Which of the following would be the best way for Marcia to change the way her mom thinks about
technology?
A. Read her a newspaper article that talks about the importance of technology.
B. Provide her an instruction manual detailing how the latest cell phone functions.
C. Take her to the library and show her the top five most popular internet websites.
D. Spend the weekend playing video games with her.

Reading Comprehension – Answers

1) B 2) D 3) A 4) C 5) D 6) C B 7) B 8) D 9) A

Reading Comprehension exercise 2

Most human beings are awake during the day and sleep all night. Owls live the opposite way. Owls are nocturnal. This means that they sleep all day and stay awake at night. Because owls are nocturnal, this means they must eat at night. But finding food in the dark is difficult. To help them, they have special eyes and ears. Owls have very large eyes. These eyes absorb more light than normal. Since there is little light during the night, it is helpful to be able to absorb more of it. This helps owls find food in
the dark.

Owls also have very good hearing. Even when owls are in the trees, they can hear small animals moving in the grass below. This helps owls catch their prey even when it is very dark. Like owls, mice are also nocturnal animals. Mice have an excellent sense of smell. This helps them find food in the dark. Being nocturnal helps mice to hide from the many different animals that want to eat them. Most of the birds, snakes, and lizards that like to eat mice sleep at night—except, of course, owls!

Reading Comprehension Questions

1) In paragraph 1, we learn that “Owls are nocturnal.” The word diurnal is the opposite of the word nocturnal. Using information in the passage as a guide, we can understand that an animal that is diurnal
A. sleeps at night and is awake during the day
B. hunts during the day and is awake at night
C. sleeps every other night and is awake during the day
D. hunts during the day and night

2) Based on information in paragraph 2, it can be understood that an animal with small eyes
A. must be diurnal
B. has trouble seeing in the dark
C. can see very well at night
D. is likely to be eaten by an owl

3) According to the passage, owls can find food in the dark using their sense of
I. sight
II. sound
III. smell
A. l only
B. I and II only
C. II and III only
D. I, II, and III

4) In paragraph 3 the author writes, “This helps owls catch their prey even when it is very dark.” Based on its use in the passage, we can understand that prey is
A. a noise that an animal makes during the night
B. a small animal such as a pet dog or cat
C. an animal that is hunted by other animals
D. an animals that hunts other animals

5) Based on information in the final paragraph, it can be understood that mice sleep during the day in order to
A. find food that other animals can not
B. keep themselves safe
C. store energy for night time activities
D. release stress

6) Based on information in the final paragraph, it can be understood that
A. owls hunt mice
B. mice can hide from owls
C. mice and owls both hide from birds, snakes, and lizards
D. birds and snakes often hunt lizards

7) If added to the end of this passage, which of the following conclusions would fit best?
A. The owl is a nocturnal animal. This means it is active at night. The owl’s excellent sense of sight and sound enable it to find food in the dark.
B. Mice are nocturnal animals. This means they are active at night. Similar to the owl, mice use their excellent sense of smell to find food in the dark.
C. Both mice and owls are nocturnal. This means they are active at night. Because these animals are active at night, they must sleep during the day. This makes them especially vulnerable to attack from diurnal animals.
D. Some animals are nocturnal. This means they are active at night. The owl and the mouse are good examples of nocturnal animals that use their senses to find food in the dark.

Reading Comprehension – Answers

1) A 2) B 3) B 4) C 5) B 6) A 7) D

Reading Comprehension exercise 3

Have you ever heard someone use the phrase “once in a blue moon?” People use this expression to describe something that they do not do very often. For example, someone might say that he tries to avoid eating sweets because they are unhealthy, but will eat chocolate “once in a blue moon.”
Or someone who does not usually like to go to the beach might say “I visit the shore once in a blue moon.” While many people use this phrase, not everyone knows the meaning behind it.

The first thing to know is that the moon itself is never actually blue. This is just an expression. The phrase “blue moon” actually has to do with the shape of the moon, not the color. As the moon travels around the earth, it appears to change shape. We associate certain names with certain shapes of the moon. For example, when we can see a small part of the moon, it is called a crescent moon. A crescent is a shape that looks like the tip of a fingernail. When we cannot see the moon at all, it is called a new moon. When we can see the entire moon, it is called a full moon. Usually, there is
only one full moon every month. Sometimes, however, there will be two full moons in one month. When this happens, the second full moon is called a “blue moon.” Over the next 20 years, there will only be 15 blue moons. As you can see, a blue moon is a very rare event. This fact has led people to use the expression “once in a blue moon” to describe other very
rare events in their lives.

Reading Comprehension Questions

1) Which of the following would be a good example of someone doing something “once in a blue moon”?
A. Mary likes to go to the mountains every weekend. Mary goes to the mountains once in a blue moon.
B. Tom rarely remembers to take out the trash. Tom takes out the trash once in a blue moon.
C. Cindy hates to wash the dishes. Nevertheless, she does it every day. Cindy washes the dishes once in a blue moon.
D. Ming sometimes forgets to do his homework. Ming forgets to do his homework once in a blue moon.

2) When does a blue moon happen in nature?
A. when there are two full moons in one month
B. when the moon has a blue color
C. when we cannot see the moon at all
D. when we can only see a small part of the moon

3) Using the passage as a guide, it can be understood that which of the following sentences does not contain an expression?
A. Thomas has lost his mind.
B. An apple a day keeps the doctor away.
C. I’ll mow the grass after I finish my homework.
D. It’s never a bad time to start something new.

4) As described in paragraph 3, what is another example of something that has a crescent shape?
A. your thumb
B. a distant star
C. the letter “C”
D. the letter “H”

5) In the final paragraph, the author states: “Over the next 20 years, there will only be 15 blue moons.”
This means that over the next 20 years, a blue moon will happen
A. once a year
B. less than once a year
C. more than once a year
D. not enough information is provided

6) As used in the final paragraph, which is the best antonym for rare?
A. common
B. strange
C. colorful
D. infrequent

7) In the final paragraph the author writes, “As you can see, a blue moon is a very rare event.” The purpose of this statement is to
A. answer an earlier question
B. provide an example
C. support an upcoming conclusion
D. challenge a previous statement

Reading Comprehension – Answers

1) B 2) A 3) C 4) C 5) B 6) A 7) C

Reading Comprehension exercise 4

For two months, I have been trying to decide who makes the best ice cream. I have narrowed it down to my four favorite manufacturers: Randolph Farms, Goodies, Disco, and Twinkle. Let’s start with Randolph Farms. Randolph Farms makes very good ice cream. They have lots of different flavors, but this doesn’t really matter to me. That’s because I always get coffee flavor. They make the best coffee ice cream in the world. I’ve never had hot coffee (the drink) but people tell me that Randolph Farms coffee ice cream tastes just like the real thing. Also, Randolph Farms uses all natural
ingredients to make their ice cream. This is a good idea, I think.


Second, we have Goodies. Goodies makes excellent ice cream. Like Randolph Farms, Goodies uses all natural ingredients. They only make three different flavors—strawberry, vanilla, and chocolate— but they make them very well. The strawberry is amazing. Every bite of it reminds me of the strawberries that I used to pick behind my old house. The vanilla is wonderful. It is very smooth and has a refreshing, creamy taste. The chocolate is outstanding. It is made with real cocoa beans from Bolivia. I didn’t know where Bolivia is so I decided to look for it on a map. After hunting awhile, I discovered that it is in South America! That’s a long way to go to get cocoa, so it must be good. I would say that the only drawback to
Goodies ice cream is that they only make three different flavors.
Third, we have Disco. Disco ice cream is okay. They don’t have many good flavors. Actually, the only Disco flavor I like is Bubblegum. It is vanilla ice cream with little chunks of bubblegum in it. After you eat the ice cream, you can blow bubbles with the gum. That’s pretty fun.

Finally, there is Twinkle. Twinkle ice cream is mediocre. The only good thing about Twinkle is that it is relatively inexpensive. You can buy a whole carton of twinkle ice cream for $4.50. That’s only two weeks’ allowance for me.

Reading Comprehension Questions

1) Which of the following would be the best title for this passage?
A. Strawberry, Vanilla, Chocolate, and Bubblegum Too!
B. The Four Top Ice Cream Manufacturers
C. The Finest Ice Cream in the World
D. Picking the Best Ice Cream Manufacturer

2) If the author wanted to get a scoop of coffee ice cream, where would he or she probably go?
A. Randolph Farms
B. Goodies
C. Disco
D. Twinkle

3) In paragraph 1, the author uses a colon. A colon (:) looks like two dots, one on top of the other. Colons are used to separate different parts of a sentence. The part before the colon introduces an idea and can stand alone as a sentence. The part after the colon gives more detailed information
about this idea, often as a list. If the colon could talk, it would say, “And here they are!”
Using this information, it can be understood that which of the following sentences contains the correct use of a colon?
A. My friends are: sweet, young, and generous.
B. I like: to talk on the phone at night.
C. I have three pets: Toto, Spot, and Rover.
D. I want a new bicycle: or new roller skates.

4) According to the passage, the author likes Randolph Farms ice cream because it
I. is all natural
II. is made in Bolivia
III. comes in many flavors
A. I only
B. I and II only
C. II and III only
D. I, II, and III

5) In paragraph 3 the author writes, “That’s a long way to go to get cocoa, so it must be good.” Using this information, we can understand that the author believes that
A. Goodies loses money on sales of chocolate ice cream
B. Bolivia makes the best cocoa in the world
C. things that are hard to get must be high quality
D. cocoa from the United States is not very good

6) According to the passage, the author likes Disco ice cream because it
A. is relatively inexpensive
B. has bubblegum in it
C. is made in Bolivia
D. is okay

7) According to the passage, how is Randolph Farms ice cream different than Goodies?
I. Randolph Farms has many different flavors and Goodies does not.
II. Randolph Farms uses all natural ingredients and Goodies does not.
III. Randolph Farms is very expensive and Goodies is not.
A. I only
B. I and II only
C. II and III only
D. I, II, and III

8) An adjective is a word that is used to describe a thing. For example, in the sentence, “The car is fast,” the word “fast” is an adjective. Using this information, which of the following are adjectives used
in paragraph 3?
I. flavors
II. excellent
III. old
A. I only
B. I and II only
C. II and III only
D. I, II, and III

9) According to the author, what is the only drawback to Goodies ice cream?
A. cheap ingredients
B. expensive price
C. mediocre quality
D. a lack of flavors

10) How much money does the author receive in his or her weekly allowance?
A. $2.25
B. $4.50
C. $9.00
D. Not enough information is provided

11) Given the information included in the passage, which of the following statements would the author most likely agree with?
A. Each manufacturer has its strengths and weaknesses.
B. The best manufacturers are the ones with the most flavors.
C. Goodies is certainly not the best manufacturer, as they only have three flavors.
D. Each manufacturer is good for different reasons.

12) If the author did decide that one manufacturer is best, which one would he or she probably choose?
A. Randolph Farms
B. Goodies
C. Disco
D. Twinkle

13) How many weeks would it take for the author to save enough money to buy two cartons of Twinkle ice cream?
A. 1 week
B. 2 weeks
C. 3 weeks
D. 4 weeks

Reading Comprehension – Answers

1) D , 2) A , 3) C , 4) A , 5) C , 6) B, 7) A , 8) C , 9) D ,10) A , 11) D ,12) B ,13) D

Reading Comprehension exercise 5

It is to progress in the human sciences that we must look to undo the evils which have resulted from a knowledge of physical world hastily and superficially acquired by population unconscious of the changes in themselves that the new knowledge has imperative.

The road to a happier world than any known in the past lies open before us if atavistic destructive passions can be kept in leash while the necessary adaptations are made.
Fears are inevitable in time, but hopes are equally rational and far more likely to bear good fruit. We must learn to think rather less of the dangers to be avoided than of the good that will lie within our grasp if we can believe in it and let it dominate our thoughts.


Science, whatever unpleasant consequences it may have by the way, is in its very nature a liberator, a liberator of bondage to physical nature and in time to come, a liberator from the weight of destructive passions.
We are on the threshold of utter disaster or unprecedently glorious achievement. No previous age has been fraught with problems so momentous; and it is to science that we must look to for a happy future.

Reading Comprehension Questions

1.What does science liberate s from? It is liberate us from
A. fears and destructive passions
B. slavery to physical nature and from passions
C. bondage to physical nature
D. idealistic hopes of glorious future

2. Should human sciences be developed because they will
A. provide more knowledge of the physical word
B. make us conscious of the changing world
C. make us conscious of the changing in ourselves
D. eliminate the destruction caused by a superficial knowledge of the physical world

3. If man’s bestial yearning is controlled
A. the future will be tolerable
B. the future will be brighter than the present
C. the present will be brighter than the future
D. the present will become tolerable

4. Fears and hopes according to the author
A. are closely linked with the life of modern man
B. can bear fruit
C. can yield good results
D. are irrational

5. To carve out a bright future man should
A. analyse dangers that lie ahead
B. try to avoid dangers
C. overcome fear and dangers
D. cultivate a positive outlook

Reading Comprehension – Answers

1) B , 2) D , 3) B , 4) A , 5) D

For more Comprehension Practice – click here

Share with your friends !

#english comprehension exercise with answers


If you like this article , share with your friends !
error: Content is protected !!